Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Kje so predpisane mere in barve slovenske zastave in grba?

Natančen opis slovenske zastave in grba ter njuna uporaba so zapisani v Zakonu o zastavi, grbu in himni (Ur.l. RS, št. 67/1994, št. 14/1999 Odl.US: U-l-296/94).

 

2. Ali je ob slovenski himni nujno vedno odigrati tudi himno EU?

Ne - več podrobnosti najdete v Uredbi o uporabi zastave in himne Evropske unije v Republiki Sloveniji (Ur.l. RS, št. 38/2004).

 

3. Kaj pomeni kratica R.S.V.P.?

R.S.V.P. je kratica francoskega izvora (Répondez s'il vous plaît) in pomeni "Prosimo, odgovorite." Največkrat boste to kratico našli v desnem spodnjem kotu vabila, od vas pa zahteva, da svojo prisotnost na nekem dogodku potrdite ali odpoveste.

 

4. V kakem vrstnem redu se izobešajo zastave?

Zastavo Republike Slovenije se izobeša tako, da je le-ta postavljena na častno mesto, na primer: če je zastava Republike Slovenije izobešena poleg kakšne druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, vselej na levi strani. Zastava Evropske unije se izobeša izključno skupaj z zastavo Republike Slovenije; pri tem mora biti zastava Republike Slovenije prav tako postavljena na častno mesto. Izjemoma pa sme biti slovenska zastava, gledano od spredaj, na desni strani zastave tuje države ali mednarodne organizacije, kadar je ta zastava izobešena ob uradnem obisku voditelja tuje države oziroma pooblaščenega predstavnika mednarodne organizacije. Več podrobnosti najdete v Zakonu o zastavi, grbu in himni (Ur.l. RS, št. 67/1994, št. 14/1999 Odl.US: U-l-296/94) in v Uredbi o uporabi zastave in himne Evropske unije v Republiki Sloveniji (Ur.l. RS, št. 38/2004).

 

5. Kako se slovensko državno zastavo pravilno izobesi?

Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča; grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu. Pravilno izobešanje je torej samo na drog po krajši stranici zastave in ne po daljši. Več podrobnosti najdete v Zakonu o zastavi, grbu in himni (Ur.l. RS, št. 67/1994, št. 14/1999 Odl.US: U-l-296/94).

 

6. Ali ob žalovanju izobesimo črno zastavo?

Ne, že izobešene zastave spustite na polovico droga.