Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VODSTVO

 

mag. Aleksander Strel

šef Protokola Republike Slovenije

 


Aleksander Strel, po izobrazbi magister politologije, je rojen v Kopru leta 1978. Že več desetletij živi v Ljubljani, kjer je končal Fakulteto za družbene vede. Diplomiral je na področju politologije, leta 2014 pa je na isti fakulteti opravil tudi znanstveni magisterij.

 

Že od januarja 2004 je tesno vpet v protokolarno delo na najvišji državni ravni. Ekipi Protokola Republike Slovenije pod vodstvom gospe Ksenije Benedetti se je priključil že kot študent in sprva pomagal pri pripravi protokolarnih obiskov ter se seznanil z delom in akti s področja protokola. V nekaj letih je hitro začel s samostojnimi projekti in kmalu so mu bili v pripravo in izvedbo zaupani nekateri izmed najzahtevnejših projektov Protokola Republike Sloveniji doma in v tujini, ki so pritegnili tudi široko zanimanje in odmev v širši javnosti.

 

Med drugim je koordiniral uradni obisk tedanjega predsednika Vlade Ruske federacije, gospoda Vladimirja Putina marca 2011, uradni obisk predsednika Republike Slovenije na Madžarskem, uradni obisk predsednika vlade v Turčiji, delovni obisk predsednika vlade v Izraelu, udeležbo predsednika vlade na Vrhu EU – Afrika v Libiji, udeležbo predsednika vlade na vrhu v Laosu, v Republiki Čile ter še mnogo drugih obiskov v tujini ter obiskov tujih predsednikov v Republiki Sloveniji. 

 

Zaupana mu je bila tudi koordinacija ministeriala za zdravje v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v enem najzahtevnejših obdobij dela Protokola Republike Slovenije. Leta 2013 je bil imenovan na delovno mesto sekretarja v Protokolu Republike Slovenije.

 

V državnem protokolu je bil zaposlen do oktobra 2013. Novembra 2013 je sprejel delo v Kabinetu predsednika vlade, kjer je vodil in koordiniral protokolarne obveznosti za zadnje tri predsednike vlad. V Kabinetu predsednika vlade je bil zadolžen za vodenje protokolarnih aktivnosti za predsednika vlade, organizacijo in koordinacijo delovnih obiskov in drugih protokolarnih dogodkov predsednika vlade v tujini in doma, vodenje projektnih skupin za najzahtevnejše in ključne projekte na področju organizacije protokolarnih dogodkov.

Vsa leta svojega dela je bil ocenjen z odlično oceno, v času dela v Protokolu Republike Slovenije pa je bil tudi mentor. 

 

Strel tekoče govori italijansko, angleško in hrvaško, redno pa se udeležuje tudi različnih izobraževanj s področja državne uprave ter tujih jezikov.

 

Na 2. redni seji 27. septembra 2018 je Vlada Republike Slovenije Aleksandra Strela imenovala za novega šefa Protokola Republike Slovenije.